Ηλεκτρονικές Συναλλαγές

Ηλεκτρονικές Συναλλαγές

Πιστωτικές κάρτες και Internet

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω του Internet έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Πολλοί διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα στo Internet ανησυχώντας για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αν προσέχουμε στη χρήση της πιστωτικής μας κάρτας και συναλλασσόμαστε με αξιόπιστα καταστήματα τότε οι συναλλαγές στο Internet είναι εξίσου ασφαλείς με τις παραδοσιακές συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε την πιστωτική μας κάρτα στο Internet.

Ασφαλείς Συνδέσεις

Την πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τον Internet Explorer, για να συνδεθούμε στο Internet εμφανίζεται ένα μήνυμα που μας ενημερώνει πως τις πληροφορίες που στέλνουμε και λαμβάνουμε μέσω του Internet μπορεί να τις δει κάποιος τρίτος. Το μήνυμα αυτό συχνά το προσπερνάμε χωρίς να του δώσουμε ιδιαίτερη σημασία. Είναι σημαντικό, όμως, να καταλάβουμε πως ό,τι γράφουμε, ό,τι διαβάζουμε και ό,τι αναζητούμε στο Internet είναι διαθέσιμο σε τρίτους.

Η "υποκλοπή" των πληροφοριών που "ταξιδεύουν" στο Internet είναι εφικτή αλλά δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς απαιτεί σημαντικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό, εξειδικευμένο λογισμικό και σημαντικές γνώσεις πληροφορικής. Όσο χρησιμοποιούμε το Internet για ενημέρωση και ψυχαγωγία δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε την πιστωτική μας κάρτα ηλεκτρονικά τότε χρειαζόμαστε περισσότερη ασφάλεια.

Εικόνα 1

Όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα χρησιμοποιούν ασφαλείς συνδέσεις, για να επεξεργασθούν τα στοιχεία μιας πιστωτικής κάρτας. Χρησιμοποιώντας μια ασφαλή σύνδεση, όλες οι πληροφορίες που στέλνουμε προς και λαμβάνουμε από το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι κρυπτογραφημένες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν κάποιος καταφέρει να υποκλέψει τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας, δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει καθώς ο αριθμός είναι κρυπτογραφημένος.

Εικόνα 2

Όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα χρησιμοποιούν ασφαλείς συνδέσεις, για να επεξεργασθούν τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών των πελατών τους. Για να ελέγξουμε αν η σύνδεση που χρησιμοποιούμε είναι ασφαλής, αρκεί να κοιτάξουμε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας που έχουμε επισκεφθεί. Οι διευθύνσεις που χρησιμοποιούν ασφαλείς συνδέσεις ξεκινούν με τα αρχικά https://, με το s να σημαίνει secure (ασφαλής), αντί για το κλασσικό http://. Επίσης, όλα τα προγράμματα περιήγησης στο Internet, εμφανίζουν ένα ειδικό εικονίδιο στη γραμμή κατάστασης όταν χρησιμοποιείται ασφαλής σύνδεση. Ο Internet Explorer εμφανίζει ένα κλειδωμένο λουκέτο.

Εικόνα 3

Ηλεκτρονική πληρωμή

Με τα αυτόματα συστήματα επεξεργασίας συναλλαγών πιστωτικών καρτών, το ηλεκτρονικό κατάστημα δε "βλέπει" ποτέ τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας. Αυτός προωθείται αυτόματα στην τράπεζα ή την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση της συναλλαγής και το κατάστημα απλά ενημερώνεται αν η πληρωμή πραγματοποιήθηκε ή όχι. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ο πελάτης από πιθανή μη εξουσιοδοτημένη χρήση της πιστωτικής του κάρτας.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε από το Internet

  • Βεβαιωθείτε ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα από το οποίο αγοράζετε είναι αξιόπιστο. Μη διστάσετε να αναζητήσετε πληροφορίες για τη φήμη του καταστήματος. Στο Internet τα κακά νέα κυκλοφορούν γρήγορα.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας και κάθε άλλη πληροφορία που απαιτείται κατά τη συναλλαγή, αποστέλλονται με ασφαλή σύνδεση στο ηλεκτρονικό κατάστημα. Αυτό είναι εύκολο να το ελέγξουμε κοιτώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας που επισκεπτόμαστε. Οι διευθύνσεις που χρησιμοποιούν ασφαλείς συνδέσεις ξεκινούν με τα αρχικά https:// αντί για το γνωστό http://. Επίσης, ο Internet Explorer εμφανίζει στη γραμμή κατάστασης του ένα κλειδωμένο λουκέτο όταν η σύνδεση που έχουμε είναι ασφαλής.
  • Κρατείστε ένα αρχείο με τις ηλεκτρονικές σας συναλλαγές (γενικά είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα αρχείο με τις συναλλαγές που πραγματοποιείτε με την πιστωτική σας κάρτα). Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα στέλνουν στους πελάτες τους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, πληροφορίες για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει. Φυλάξτε τις πληροφορίες αυτές.
  • Προτού αγοράσετε, διαβάστε προσεκτικά τους όρους παράδοσης και την πολιτική επιστροφής ενός προϊόντος. Αν ένα προϊόν που αγοράσατε δε σας ικανοποιεί μπορείτε να το επιστρέψετε πίσω; Αν ένα προϊόν είναι ελαττωματικό μπορείτε να το αντικαταστήσετε ή να πάρετε τα χρήματά σας πίσω; Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να υπάρχουν στις σελίδες του ηλεκτρονικού καταστήματος.
  • Στις σελίδες του ηλεκτρονικού καταστήματος θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για τα έξοδα αποστολής, πιθανούς φόρους και άλλα έξοδα που πιθανώς επιβαρύνουν τη συναλλαγή σας. Μην παρασυρθείτε από τη χαμηλή τιμή ενός προϊόντος, αλλά συνυπολογίστε και όλα τα άλλα έξοδα που θα χρειαστεί να πληρώσετε.

Για περισσότερες πληροφορίες

 

 

 

 

 


Κεντρική σελίδα