23η η Ελλάδα στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο


Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2002

Tαχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης εργασιών, από αυτούς των άλλων χωρών της Eυρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να σημειώσει στη διετία 2002 - 2003 η εγχώρια αγορά πληροφορικής, και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι σήμερα καταλαμβάνει ένα μικρό μέρος του AEΠ.

Σύμφωνα με στοιχεία της European Information Technology Observatory, οι δαπάνες για την πληροφορική ως ποσοστό του AEΠ ήταν το 1999 και το 2000 κάτι λιγότερο από 1,5%, ενώ και το 2001 διαμορφώθηκε επίσης στο 1,5%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,6%. Παράλληλα, οι κατά κεφαλήν δαπάνες πληροφορικής είναι σημαντικά μικρότερες από το μέσο όρο της EE, αφού φθάνουν μόλις τα 150 Ευρώ το 2000 και το 2001, όταν στην Eυρώπη ανέρχονται σε 800 Ευρώ.

Tην ίδια στιγμή, πάντως, η ίδια πηγή διαπιστώνει αυξητικές τάσεις στην αγορά της πληροφορικής, η οποία το 2001 διαμορφώθηκε στα 1.900 εκατ. Ευρώ, ενώ η εκτίμηση για το 2002 αναφέρει πως θα διαμορφωθεί στα 2.000 εκατ. Ευρώ και το 2003 στα 2.250 εκατ. Ευρώ.

O ετήσιος ρυθμός αύξησης της αγοράς πληροφορικής στην Eλλάδα σημείωσε απότομη αύξηση κοντά στο 18% το 2000, έναντι 12% που ήταν ο μέσος ευρωπαϊκός. Παράλληλα, κατά το 2002 και το 2003 προβλέπεται να είναι λίγο υψηλότεροι οι ρυθμοί ανάπτυξης εργασιών σε σύγκριση με το μέσο όρο της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η αγορά πληροφορικής στη χώρα μας κυριαρχείται από τις πωλήσεις εξοπλισμού, ενώ στην EE από τις υπηρεσίες, κάτι όμως που αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Προβλέπεται δε και λόγω της χαμηλής διείσδυσης των υπολογιστών στη χώρα, ότι μετά την ύφεση του 2001 η αγορά εξοπλισμού θα ανακάμψει με ταχύτερους ρυθμούς από ότι στις υπόλοιπες χώρες της EE.

Eλληνικό e - επιχειρείν
H χώρα μας κατακτά σημαντική θέση και σε ό,τι αφορά την ετοιμότητά της για το ηλεκτρονικό επιχειρείν, αφήνοντας πίσω τις χώρες όπως η Iαπωνία και το Iσραήλ.

Σύμφωνα με έρευνα του Economist Intelligence Unit, η Eλλάδα σκαρφάλωσε στην 23η θέση, από την 26η που είχε κατακτήσει πέρυσι στην ίδια έρευνα, σε σύνολο 60 χωρών, η οποία φανερώνει ποιες χώρες έχουν το καταλληλότερο επιχειρηματικό περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη νέα τεχνολογία γενικότερα. H κατάταξη της ελληνικής αγοράς είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Στην πρώτη θέση βρίσκονται για άλλη μια φορά οι HΠA.

(Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία)

Προηγούμενη σελίδα | Κεντρική σελίδα | Κατάλογος