OFFLINE BROWSERS, Αποταμιεύοντας... Ιστοσελίδες


OFFLINE BROWSERS

Αποταμιεύοντας... Ιστοσελίδες

Mεταφέρετε στον υπολογιστή σας τις σελίδες διαφόρων δικτυακών τόπων, έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να τις διαβάσετε με την ησυχία σας, οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε, χωρίς να είναι απαραίτητο να συνδεθείτε ξανά με το Internet.

Γ.Σαραντόπουλος

Δεν είναι λίγες οι φορές που ψάχνοντας για μια πληροφορία στο Internet, ανακαλύπτουμε έναν τεράστιο αριθμό ηλεκτρονικών σελίδων ή σχετικών διευθύνσεων, τις οποίες θέλουμε να μεταφέρουμε στον υπολογιστή μας, άλλες φορές γιατί μας ενδιαφέρει το περιεχόμενό τους και άλλες φορές για να μπορέσουμε να τις αξιολογήσουμε με την ησυχία μας κάποια άλλη χρονική στιγμή, χωρίς να είναι απαραίτητο να συνδεθούμε πάλι με το Internet. Αν μάλιστα η περιπλάνησή μας στους εικονικούς «δρόμους» του Διαδικτύου μάς οδηγήσει σε ηλεκτρονικούς τόπους με πλούσιο φωτογραφικό υλικό ποικίλου ενδιαφέροντος ή σε διακομιστές χρηστών, οι οποίοι «εκπέμπουν» προσωρινά το πρόγραμμά τους, τότε είναι πολύ πιθανόν να θέλουμε να αντιγράψουμε όχι μόνο μερικές σελίδες αλλά ολόκληρους φακέλους από τους συγκεκριμένους ηλεκτρονικούς τόπους. Άλλωστε δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο των δικτυακών τόπων, οι οποίοι ανανεώνουν τακτικά το περιεχόμενό τους χωρίς όμως να παρέχουν στους «ταξιδιώτες» του Διαδικτύου τη δυνατότητα πρόσβασης στην προηγούμενη ύλη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τόποι ορισμένων εκδοτικών εταιρειών, οι οποίοι για διαφημιστικούς σκοπούς παρουσιάζουν για μικρό χρονικό διάστημα στις ηλεκτρονικές τους σελίδες ολόκληρα βιβλία. Όπως καταλαβαίνετε, σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το «όποιος πρόλαβε, πρόλαβε...», οπότε, αν βρείτε κάποιο αξιόλογο βιβλίο, θα πρέπει να προβείτε σε μία άνευ προηγουμένου αποταμίευση ιστοσελίδων. Τις περισσότερες φορές μάλιστα οι ιστοσελίδες που θέλουμε να αντιγράψουμε συνδέονται μεταξύ τους με παραπομπές (links). Αυτό βέβαια είναι πολύ φυσικό, καθώς πολλές φορές ένα θέμα χωρίζεται σε επιμέρους ενότητες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να περιέχουν επεξηγηματικές παραπομπές ή παραπομπές για συναφή θέματα. Έτσι, ένα μεγάλο κείμενο ή μια συλλογή φωτογραφιών θα τα δείτε συνήθως τμηματικά δημοσιευμένα σε αρκετές ιστοσελίδες, αλλά στο τέλος της κάθε ιστοσελίδας θα βρείτε παραπομπές, οι οποίες συνδέουν τις διαφορετικές σελίδες μεταξύ τους.

Πλεονεκτήματα

Από τη στιγμή άλλωστε που οι ιστοσελίδες που μας ενδιαφέρουν βρίσκονται αποθηκευμένες στον υπολογιστή μας, έχουμε και ταχύτερη πρόσβαση στο περιεχόμενό τους αλλά και οικονομικότερο «σερφάρισμα» στο Internet, αφού συνολικά δεσμεύουμε μικρότερο χρονικό διάστημα την τηλεφωνική μας γραμμή. Βλέπετε, μπορεί η σύνδεση με το Internet μέσω ΕΠΑΚ να στοιχίζει λιγότερο από τις απλές τηλεφωνικές κλήσεις, δεν παύει όμως να επιβαρύνει σημαντικά τους τηλεφωνικούς μας λογαριασμούς, κυρίως όταν συνδεόμαστε τις ώρες που δεν ισχύει το μειωμένο τιμολόγιο του OTE. Επιπλέον, η αποθήκευση σελίδων ή και ολόκληρων τμημάτων ενός δικτυακού τόπου μάς δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε τις πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν και σε υπολογιστές που είτε δεν συνδέονται με το Internet είτε πετυχαίνουν πολύ μικρές ταχύτητες σύνδεσης.

Τρόποι Aποθήκευσης

Στην περίπτωση που θέλουμε να κρατήσουμε στον υπολογιστή μας λίγες μόνο σελίδες από το Internet, η καλύτερη λύση είναι να ακολουθήσουμε την κλασική πορεία αποθήκευσης, η οποία δεν είναι άλλη από την επιλογή «Save As...» από το μενού «File» του πλοηγού (browser) μας. Αν μάλιστα χρησιμοποιούμε τον Internet Explorer, τότε μας συμφέρει να διαλέξουμε ή την προεπιλεγμένη μέθοδο αποθήκευσης «Web Page, complete (*.htm,*.html).» ή τη «Web Archive, single file (*.mht)», καθώς έτσι αποθηκεύουμε και τα γραφικά της ιστοσελίδας. Η πρώτη μέθοδος δημιουργεί ένα αρχείο τύπου .html και ένα φάκελο με το ίδιο όνομα στον οποίο αποθηκεύει τις εικόνες, ενώ η δεύτερη δημιουργεί μόνο ένα αρχείο τύπου .mht, το οποίο είναι αρκετά χρήσιμο, όταν θέλουμε να στείλουμε μία ηλεκτρονική σελίδα σε κάποιον μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε τον Netscape Communicator, τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα, αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε και τα γραφικά μιας ιστοσελίδας, καθώς, αφού τη φορτώσουμε στον Navigator, θα πρέπει να τη μεταφέρουμε στον Composer από την επιλογή «Edit Page» του μενού «File», και στη συνέχεια να την αποθηκεύσουμε ως αρχείο τύπου .htm ή .hmtl. Επειδή ο Netscape δεν δημιουργεί κάποιο φάκελο για την αποθήκευση των εικόνων, καλό θα είναι κάθε ιστοσελίδα να την αποθηκεύουμε σε ξεχωριστό φάκελο μόνοι μας. Με αυτό τον τρόπο θα ξέρουμε ποια ακριβώς αρχεία χρησιμοποιεί και θα μπορούμε εύκολα να τη διαγράψουμε ή να τη μεταφέρουμε σε άλλον υπολογιστή.

Στις περιπτώσεις όμως που ενδιαφερόμαστε να αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας και τις σελίδες στις οποίες παραπέμπει μία ιστοσελίδα, τότε η κλασική μέθοδος αποθήκευσης δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτική. Αυτό συμβαίνει γιατί, για να σώσουμε μία σελίδα με κάποιον από τους τρόπους που αναφέραμε προηγουμένως, θα πρέπει πρώτα να τη φορτώσουμε στο πρόγραμμα πλοήγησης που χρησιμοποιούμε. Βέβαια με τον Internet Explorer μπορούμε να αποθηκεύσουμε μία παραπομπή χωρίς να την ανοίξουμε, πατώντας το δεξί πλήκτρο του ποντικιού (δεξί κλικ) πάνω της και επιλέγοντας «Save Target As...». Έτσι όμως θα αποθηκευτεί μόνο το κείμενο και όχι τα γραφικά της σελίδας. Να σημειώσουμε επίσης ότι, αν θέλουμε μόνο να εκτυπώσουμε τις σελίδες των παραπομπών, μπορούμε με δεξί κλικ του ποντικιού πάνω τους να επιλέξουμε «Print Target» και οι εκτυπώσεις μας να περιλαμβάνουν και τα γραφικά της ιστοσελίδας. Γενικά, αν οι παραπομπές που υπάρχουν σε μία ιστοσελίδα είναι λίγες, τότε μπορούμε εύκολα να ανατρέξουμε σε αυτές και να τις αποθηκεύσουμε.

Συλλέκτες Iστοσελίδων

Οι Offline Browser είναι προγράμματα που αναλαμβάνουν να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή μας μία ιστοσελίδα και όσες ιστοσελίδες συνδέονται μαζί της με παραπομπές. Από τη στιγμή που ένα πρόγραμμα αυτής της κατηγορίας αποθηκεύσει κάποιες σελίδες, έχει τη δυνατότητα να τις εμφανίσει με τον ίδιο τρόπο, ακόμα και όταν δεν είμαστε συνδεδεμένοι με το Internet. Κατά κάποιον τρόπο εξομοιώνουν τους διακομιστές Proxy, με τη διαφορά ότι αποταμιεύουν ιστοσελίδες κατόπιν παραγγελίας και σύμφωνα με τους περιορισμούς που θέτει ο χρήστης. Οι περισσότεροι Offline Browser ανήκουν στην κατηγορία των προγραμμάτων shareware, μας επιτρέπουν δηλαδή να τα χρησιμοποιήσουμε δωρεάν κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διαπιστώσουμε τη χρησιμότητά τους και να αποφασίσουμε αν θα τα αγοράσουμε ή όχι. Αρκετά μάλιστα εμφανίζουν διαφημιστικά πανό, μειώνοντας ελαφρά την ταχύτητα με την οποία μεταφέρονται τα δεδομένα στον υπολογιστή μας. Όσα μάλιστα συνεχίζουν να λειτουργούν και μετά την περίοδο της δοκιμαστικής χρήσης, συνήθως δεν παρέχουν όλες τις δυνατότητες του κανονικού προγράμματος ή μας περιορίζουν στο μέγιστο αριθμό αρχείων που μεταφέρουν στον υπολογιστή μας ανά ιστοσελίδα.

Σημεία Διαφοροποίησης

Αν ανατρέξετε σε οποιονδήποτε δικτυακό τόπο που διανέμει προγράμματα shareware, όπως οι Παρά το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα φαίνεται να χωρίζεται σε τρία επιμέρους παράθυρα, δεν αποτελείται από frame, καθώς οι ιδιότητες σε όλα τα σημεία της εμφανίζουν την ίδια διεύθυνση URL.

Ταυτόχρονη μεταφορά αρχείων. Μερικά προγράμματα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ταυτόχρονα στον υπολογιστή μας αρκετά αρχεία, μειώνοντας έτσι ελαφρά το χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά των μικρών αρχείων. Με αυτό τον τρόπο εκμεταλλεύονται καλύτερα το γεγονός ότι οι ιστοσελίδες αποτελούνται συνήθως από αρκετά γραφικά, τα οποία όμως έχουν μικρό μέγεθος.

Κατάλληλες Pυθμίσεις

Οι Offline Browser μεταφέρουν στον υπολογιστή μας ιστοσελίδες σύμφωνα με κάποιους κανόνες που θέτουμε εμείς στις ρυθμίσεις τους. Αν οι κανόνες είναι λάθος, τότε ή θα μεταφέρουμε στον υπολογιστή μας περισσότερα δεδομένα από όσα μας ενδιαφέρουν ή λιγότερα. Για να μπορέσουν λοιπόν οι Offline Browser να μεταφέρουν στον υπολογιστή μας τις σελίδες που μας ενδιαφέρουν, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Όπως είπαμε, οι βασικές ρυθμίσεις όλων των Offline Browser είναι ίδιες. Ας δούμε λίγο τα σημεία που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή.

Η Παγίδα των Frame

Πρώτο μας μέλημα είναι να καθορίσουμε ποια θα είναι η αρχική σελίδα που θα μεταφέρουμε στον υπολογιστή μας. Επειδή οι Offline Browser αποθηκεύουν στον υπολογιστή μας και τις σελίδες στις οποίες παραπέμπει με δεσμούς (links) η αρχική σελίδα, πρέπει να προσέξουμε μήπως αυτή έχει παραπομπές τις οποίες δεν χρειαζόμαστε. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν η ιστοσελίδα αποτελείται από επιμέρους παράθυρα (frames), τα οποία περιέχουν παραπομπές των βασικών περιεχομένων ενός τόπου, για να διευκολύνουν την πλοήγησή μας σε αυτόν. Σε αυτή την περίπτωση οι Offline Browser είναι εύκολο να ξεγελαστούν και να μεταφέρουν όχι μόνο τις ιστοσελίδες που δείχνει η κεντρική σελίδα αλλά και αυτές που υποδηλώνουν τα frame, δηλαδή σχεδόν όλο το δικτυακό τόπο. Οι ιστοσελίδες οι οποίες αποτελούνται από frame περιέχουν κατά κανόνα παράθυρα μόνο με παραπομπές, συνήθως στο αριστερό ή το δεξί μέρος της κεντρική σελίδας. Πολλές φορές μπορούμε να απομονώσουμε την κεντρική σελίδα, η οποία στην πραγματικότητα είναι και αυτή ένα frame, ως εξής:

Μετακινούμε το δείκτη του ποντικιού στην κεντρική σελίδα (δηλαδή στο επιμέρους παράθυρο που μας ενδιαφέρει) σε σημείο όπου δεν υπάρχει παραπομπή, πατάμε το δεξί πλήκτρο του ποντικιού και επιλέγουμε:

«Open Frame In New Window», αν χρησιμοποιούμε το Netscape.

«Properties», αν χρησιμοποιούμε τον Internet Explorer. Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε τη διεύθυνση που αναγράφεται στη γραμμή «Address (URL)» (κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού) και την αντιγράφουμε στη μνήμη του υπολογιστή με Ctrl+C. Στη συνέχεια κλείνουμε το παράθυρο και μεταφέρουμε τη διεύθυνση που αντιγράψαμε στη γραμμή διευθύνσεων του Internet Explorer (Address Bar) με Ctrl+V και πατάμε Enter.

Αν με αυτό τον τρόπο απομονώσουμε την κεντρική ιστοσελίδα, δηλώνουμε τη νέα διεύθυνση ως αρχική σελίδα στον Offline Browser. Να διευκρινίσουμε ότι η ύπαρξη παραπομπών στα άκρα της κεντρικής σελίδας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ιστοσελίδα αποτελείται από χωριστά frame. Αν μια σελίδα αποτελείται από frame, τότε οι ιδιότητες (Properties) στα διάφορα τμήματά της θα εμφανίζουν διαφορετική διεύθυνση (URL). Στην περίπτωση που δεν μπορέσουμε να απομονώσουμε την κεντρική σελίδα και έχουμε όρεξη για επιπλέον πειραματισμούς, τότε με τις παραπομπές που μας ενδιαφέρουν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δική μας σελίδα html. Τη νέα αυτή σελίδα θα τη μεταφέρουμε στη συνέχεια σε κάποιο δικτυακό τόπο ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες του να τοποθετούν δωρεάν σελίδες, και θα τη δηλώσουμε στον Offline Browser ως αρχική σελίδα. Φυσικά, προϋπόθεση για να πετύχει το όλο εγχείρημα είναι η νέα μας σελίδα να μην περιέχει επιπλέον παραπομπές του χορηγού τόπου, τις οποίες δεν μπορούμε να απομονώσουμε. Ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε μία σελίδα html είναι να επιλέξουμε τις παραπομπές που μας ενδιαφέρουν, να τις αντιγράψουμε στη μνήμη του υπολογιστή με Ctrl+C και στη συνέχεια να τις μεταφέρουμε σε ένα νέο έγγραφο του Word με Ctrl+V. Το μόνο που μας μένει τώρα είναι να αποθηκεύσουμε τo έγγραφο από το μενού «File/Save As Web Page».

Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις επιπλέον παραπομπές, τότε καλό θα είναι να ενεργοποιήσουμε τους τρεις παρακάτω περιορισμούς και να μην αφήσουμε πολλή ώρα το πρόγραμμα να κατεβάζει ιστοσελίδες.

Περιορισμός Φακέλου

Όπως τα αρχεία που χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα του υπολογιστή μας βρίσκονται στον ίδιο φάκελο με το πρόγραμμα, έτσι και οι ιστοσελίδες της ίδιας θεματικής ενότητας είναι συνήθως ταξινομημένες στον ίδιο φάκελο στο διακομιστή ενός τόπου. Στην περίπτωση που η αρχική μας σελίδα έχει πολλές παραπομπές για θέματα που δεν μας ενδιαφέρουν, μπορούμε να ρυθμίσουμε τον Offline Browser έτσι, ώστε να μεταφέρει στον υπολογιστή μας μόνο όσα αρχεία βρίσκονται στον ίδιο βασικό φάκελο του διακομιστή. Φυσικά, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προκαθοριστεί, καθώς η οργάνωση των αρχείων καθορίζεται από τον υπεύθυνο του κάθε διακομιστή.

Περιορισμός Διακομιστή

Επειδή οι περισσότερες ιστοσελίδες έχουν παραπομπές και για άλλους δικτυακούς τόπους με συναφή θέματα, καλό θα είναι να επιτρέπουμε στον Offline Browser να μεταφέρει δεδομένα μόνο από το διακομιστή που περιέχει την αρχική ιστοσελίδα. Ο τρόπος που το επιτυγχάνουμε αυτό διαφέρει σε κάθε πρόγραμμα, αλλά συνήθως πραγματοποιείται με την ενεργοποίηση της επιλογής «Remain on Site» ή την απενεργοποίηση της «Follow links outside of this page's Web site» ή «Offsite OK».

Συνολικό Μέγεθος Δεδομένων

Δηλώνουμε στον Offline Browser το μέγιστο επιτρεπτό χώρο που θα καταλαμβάνουν τα δεδομένα στο δίσκο. Όταν το συνολικό μέγεθος των αρχείων που αποθηκεύονται στον υπολογιστή μας ξεπεράσει το όριο που έχουμε θέσει, το πρόγραμμα θα σταματήσει τη μεταφορά. Σε μερικούς Offline Browser μπορούμε επιπλέον να καθορίσουμε τον τύπο των αρχείων που θέλουμε να αποθηκεύονται (εικόνες, βίντεο, κείμενο κ.λπ.), καθώς και το μέγιστο επιτρεπτό μέγεθός τους.

Βάθος Παραπομπών

Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πολύ σημαντική, καθώς καθορίζει πόσο «μακριά» θέλουμε να ακολουθήσουν τις παραπομπές οι Offline Browser. Όπως είπαμε, οι Offline Browser αποθηκεύουν στον υπολογιστή μας μία αρχική ιστοσελίδα, καθώς και τις επιμέρους ιστοσελίδες, στις οποίες παραπέμπει η αρχική. Αν και οι επιμέρους ιστοσελίδες έχουν παραπομπές, οι Offline Browser μπορούν να αποθηκεύσουν και αυτές, αλλά και τις παραπομπές τους, και ούτω καθεξής. Αν έχουμε καθορίσει το βάθος των παραπομπών (Search Depth ή Download Level) στο επίπεδο 1, τότε οι Offline Browser θα αποθηκεύσουν στον υπολογιστή μας μόνο την αρχική σελίδα που έχουμε δηλώσει και δεν θα ασχοληθούν καθόλου με τις παραπομπές της. Φυσικά, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν έχει κανένα νόημα, γιατί, όπως εξηγήσαμε, μπορούμε πολύ εύκολα να αποθηκεύσουμε την αρχική σελίδα από το πρόγραμμα πλοήγησης που χρησιμοποιούμε με την εντολή «Save As...». Αν τώρα καθορίσουμε το βάθος παραπομπών να είναι δύο επιπέδων, τότε οι Offline Browser θα αποθηκεύσουν στον υπολογιστή μας την αρχική ιστοσελίδα και όλες τις σελίδες στις οποίες παραπέμπει. Στην περίπτωση που θέλουμε να αποθηκεύσουμε και τις παραπομπές των επιμέρους σελίδων, θα πρέπει να ορίσουμε το βάθος των παραπομπών στα τρία επίπεδα. Συνήθως δεν υπάρχει περιορισμός για το μέγιστο βάθος των παραπομπών και μάλιστα τα περισσότερα προγράμματα μας επιτρέπουν να αποθηκεύσουμε ολόκληρα τμήματα δικτυακών τόπων, θέτοντας ως βάθος παραπομπών την επιλογή «All Levels» ή «Entire Site». Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως η βέλτιστη ρύθμιση είναι τα δύο επίπεδα βάθους παραπομπών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το γεγονός ότι μερικά προγράμματα ξεκινούν την αρίθμηση του βάθους των παραπομπών από την τιμή 0 και όχι από την τιμή 1. Για αυτόν το λόγο, πριν καθορίσουμε το επίπεδο βάθους, καλό θα είναι να κοιτάμε το μενού βοήθειας της εφαρμογής.

Όνομα Xρήστη και Kωδικός

Αν, για να συνδεθούμε με ένα δικτυακό τόπο, απαιτείται όνομα χρήστη και κωδικός, θα πρέπει να το δηλώσουμε στον Offline Browser. Μερικά προγράμματα επιτυγχάνουν τη σύνδεση με το διακομιστή του τόπου μόνο όταν η συμπλήρωση του ονόματος του χρήστη και του κωδικού πραγματοποιείται μέσα από παράθυρα διαλόγων (pop-up dialog boxes) και όχι όταν αυτός εμφανίζει ξεχωριστή σελίδα για την εισαγωγή τους.

Ανανέωση Aποθηκευμένων Ιστοσελίδων

Οι περισσότεροι Offline Browser έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν αυτόματα αν οι ιστοσελίδες που έχουμε αποθηκεύσει στον υπολογιστή μας έχουν αντικατασταθεί από νεότερες εκδόσεις, και να τις ενημερώνουν.

Ο Offline Browser του Internet Explorer

Από την έκδοση 5.0 και μετά ο Internet Explorer ενσωματώνει έναν Offline Browser. Για να τον ενεργοποιήσουμε, απλώς προσθέτουμε την ιστοσελίδα που θέλουμε στις συντομεύσεις του Explorer από το μενού «Favorites/Add to Favorites...» και επιλέγουμε τη ρύθμιση «Make available offline». Στη συνέχεια πατώντας το πλήκτρο «Customize...» εμφανίζονται οι ρυθμίσεις του προγράμματος. Αν μας ενδιαφέρει να αποθηκεύσουμε και τις παραπομπές της αρχικής σελίδας, ενεργοποιούμε από το μενού την αντίστοιχη ρύθμιση και επιλέγουμε το βάθος των παραπομπών. Το μέγιστο βάθος παραπομπών που μας επιτρέπει ο Explorer να αποθηκεύσουμε είναι μέχρι τρία επίπεδα, αλλά σπάνια θα χρειαστούμε περισσότερα από δύο. Κατόπιν επιλέγουμε αν θέλουμε να ενημερώνεται αυτόματα η ιστοσελίδα που θα αποθηκεύσουμε για τις τυχόν αλλαγές και εισάγουμε το όνομα χρήστη και τον κωδικό που πιθανώς απαιτείται για να συνδεθούμε στο συγκεκριμένο διακομιστή. Από αυτό το σημείο και μετά ο Explorer αρχίζει την αποταμίευση των ιστοσελίδων. Αν θέλουμε, μπορούμε να διακόψουμε τη μεταφορά, να τροποποιήσουμε τις ρυθμίσεις και να συνεχίσουμε ξανά την αποθήκευση από το μενού «Tools/Synchronize...».

Για την τροποποίηση των ρυθμίσεων διαλέγουμε την επιλογή «Organize Favorites...» από το μενού «Favorites», επιλέγουμε τη συντόμευση που μας ενδιαφέρει και πατάμε το πλήκτρο «Properties». Από την καρτέλα «Web Documents» μπορούμε να δούμε το μέγεθος που καταλαμβάνουν οι ιστοσελίδες που αποθηκεύσαμε στον υπολογιστή μας, και από την καρτέλα «Downloads» να τροποποιήσουμε τις υπάρχουσες ρυθμίσεις αλλά και να ορίσουμε το μέγιστο επιτρεπτό χώρο που θα καταλαμβάνουν τα δεδομένα στο δίσκο. Αν το επιθυμούμε, μπορούμε επίσης να επιλέξουμε το είδος των αρχείων που θέλουμε να αποθηκεύονται, πατώντας το πλήκτρο «Advanced...».

Σε περίπτωση που θέλουμε να αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας και τις ιστοσελίδες κάποιας άλλης συντόμευσης, την επιλέγουμε από το μενού «Favorites/Organize Favorites...» και ενεργοποιούμε την επιλογή «Make available offline».

Στα αρνητικά του Offline Browser να αναφέρουμε ότι δεν μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε αρχεία σε ξεχωριστό φάκελο. Παρ' όλα αυτά, είναι εύκολος στη χρήση του και έχει το πλεονέκτημα ότι υπάρχει σε κάθε υπολογιστή με Windows 98, Me ή 2000.

Αν πάλι θέλουμε έναν πιο αποτελεσματικό Offline Browser, θα πρέπει να κινηθούμε στο χώρο του shareware. Από όσους δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε το λιτό WebMirror ο οποίος μερικές φορές εμφανίζει μικροπροβλήματα, ενώ μέχρι να τον αγοράσουμε, δεν μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε περισσότερα από 150 αρχεία ανά ιστοσελίδα, τον εύχρηστο WebVRC, καθώς και τον WebZIP. Οι επιλογές όμως που έχουμε είναι πάρα πολλές. Για του λόγου το αληθές, δεν έχετε παρά να κάνετε μια βόλτα στους διάφορους τόπους που διανέμουν προγράμματα shareware.

 


Κεντρική σελίδα