Προσωπικές ιστοσελίδες για όλους

Φτιάξ' το μόνος σου

Προσωπικές ιστοσελίδες για όλους

Η αίσθηση του να μπορείς να εκθέσεις τις απόψεις σου σε όλο τον κόσμο είναι μοναδική. Και για να το πετύχεις είναι τόσο εύκολο! Το μόνο που χρειάζεται είναι να φτιάξεις τις δικές σου προσωπικές ιστοσελίδες.

Η κατασκευή του προσωπικού σας ιντερνετικού τόπου είναι ευκολότερη από όσο νομίζετε. Το πρόγραμμα FrontPage Express, το οποίο είναι δωρεάν και θα το βρείτε ενσωματωμένο στον Internet Explorer, διαθέτει και το σχετικό οδηγό, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει βήμα προς βήμα στην κατασκευή του τόπου.

Eνα από τα μεγαλειώδη χαρακτηριστικά του Internet είναι η δυνατότητα που έχει ο καθένας μας, εκτός από κοινωνός των κυριολεκτικά αμέτρητων πληροφοριών που περιέχει το Διαδίκτυο, να προσφέρει και τη δική του γνώση σε αυτό. Το δίκτυο είναι ένα μέσο φτιαγμένο έτσι, ώστε κάθε δέκτης να είναι ταυτοχρόνως και πομπός. Όλοι μπορούμε να έχουμε τη δική μας γωνιά στον Παγκόσμιο Ιστό, ένα χώρο προσωπικό και συνάμα παγκόσμιο. Ένα χώρο που μας δίνει τη δυνατότητα να εκθέσουμε σε όλο τον κόσμο τον εαυτό μας, τα πιστεύω μας, τις ιδέες και τις ανησυχίες μας, στον οποίο μπορούμε, αν θέλουμε, να δημοσιοποιήσουμε οποιοδήποτε σημαντικό ή ασήμαντο κομμάτι του μικρόκοσμου της προσωπικής μας ζωής. Το εικονικό αυτό σπίτι μας στο Internet λέγεται «home page», ή «προσωπική ιστοσελίδα» αν επιμένετε ελληνικά. Ένα σπίτι φτιαγμένο με τα χεράκια μας, διακοσμημένο σύμφωνα με τη δική μας αισθητική και με περιεχόμενο εμάς τους ίδιους. Μπορεί να περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες αλλά και ήχους, video, κινούμενα σχέδια, παρουσιάσεις πολυμέσων και ένα σωρό άλλα πράγματα. Η φαντασία, το μεράκι και ο χρόνος που θα αφιερώσουμε στην κατασκευή του είναι οι καταλυτικοί παράγοντες για τη μορφή που θα έχει τελικά αυτός ο χώρος στο Διαδίκτυο.

Όσο για τους ανασταλτικούς παράγοντες, πολλοί θα έλεγαν ότι αυτοί είναι κυρίως η ανάγκη εκμάθησης της γλώσσας HTML (η γλώσσα κατασκευής των ιστοσελίδων), καθώς και το κόστος δημιουργίας και συντήρησης ενός ιντερνετικού τόπου. Στην ουσία όμως αυτοί οι παράγοντες δεν υφίστανται. Κατ' αρχάς, διότι υπάρχουν πολλά πακέτα οπτικού προγραμματισμού HTML, με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας δικτυακό τόπο, χωρίς να γράψετε ούτε μία γραμμή κώδικα εσείς δουλεύετε σαν να φτιάχνετε κάποιο έγγραφο στο Word και το πρόγραμμα αναλαμβάνει να δημιουργήσει τον κώδικα HTML για εσάς. Όσο για το κόστος, αρκετοί φορείς προσφέρουν πλέον δωρεάν φιλοξενία προσωπικών ιστοσελίδων. Μπορείτε λοιπόν να αποκτήσετε το δικό σας προσωπικό ιντερνετικό τόπο. Η δημιουργία του είναι πανεύκολη και το κόστος του μηδενικό!

Στα ενδότερα του Internet.

Όπως επανειλημμένα έχουμε πει, το Internet αποτελείται από εκατομμύρια υπολογιστές που είναι συνδεμένοι μεταξύ τους. Μέσα από αμέτρητα χιλιόμετρα καλωδίων κάθε είδους γίνεται καθημερινά ένα απίστευτο «νταραβέρι» ανταλλαγής δεδομένων. Σε κάθε υπολογιστή έχει δοθεί ένα νούμερο για να μπορούμε να τον αναγνωρίζουμε. Αυτό το νούμερο είναι μοναδικό για κάθε υπολογιστή και λέγεται διεύθυνση IP. Όταν θέλουμε να βρούμε έναν υπολογιστή μέσα στο χάος του Internet, αρκεί να τον αναζητήσουμε χρησιμοποιώντας αυτήν τη διεύθυνση. Οι υπολογιστές που είναι μονίμως συνδεμένοι στο Internet έχουν σταθερή διεύθυνση IP, ενώ αυτοί που συνδέονται περιστασιακά (όταν, για παράδειγμα, μπαίνουμε στο Internet από το σπίτι μας μέσω τηλεφώνου), συνήθως κάθε φορά παίρνουν και διαφορετική διεύθυνση IP.

Επειδή ο άνθρωπος θυμάται πιο εύκολα ονόματα παρά αριθμούς, σε κάθε διεύθυνση IP μπορούμε να δώσουμε και ένα όνομα, ώστε να καλούμε κάθε υπολογιστή με το όνομά του. Το όνομα αυτό λέγεται domain name, στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το πούμε όνομα κυριότητας (η Microsoft το λέει όνομα περιοχής). Βέβαια, τέτοιο όνομα δεν παίρνουν όλοι οι υπολογιστές του Internet, αλλά μόνο οι διακομιστές υπηρεσιών Internet. Οι τελευταίοι είναι υπολογιστές με μοναδική αποστολή την παροχή υπηρεσιών στους υπόλοιπους υπολογιστές του Διαδικτύου. Οι υπηρεσίες αυτές είναι διαφόρων ειδών, με πιο γνωστές αυτές της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) και του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web WWW). Όταν λοιπόν λέμε ότι ένας υπολογιστής είναι διακομιστής WEB, αναφερόμαστε σε ένα μηχάνημα στο οποίο βρίσκονται αποθηκευμένες ιστοσελίδες, τις οποίες αποστέλλει σε οποιονδήποτε υπολογιστή τις ζητήσει. Οι αποδέκτες των ιστοσελίδων λέγονται πελάτες WEB και είναι φυσικά οι υπολογιστές όλων όσοι σερφάρουν στο Internet. Οι πελάτες WEB δεν έχουν δικό τους Domain Name, δεν το χρειάζονται άλλωστε, τους αρκεί η διεύθυνση IP, ώστε να ξέρει ο διακομιστής WEB πού να στείλει τις ιστοσελίδες που του ζητήθηκαν. Επομένως, όταν συνδεόμαστε στον Παγκόσμιο Ιστό του Internet, το μηχάνημά μας γίνεται πελάτης WEB και αποκτά μία προσωρινή διεύθυνση IP. Με το που γράφουμε κάποια διεύθυνση ή κάνουμε κλικ σε κάποιο δεσμό (link), ο υπολογιστής μας καλεί το διακομιστή WEB που αντιστοιχεί στη διεύθυνση αυτή, και αυτός ανταποκρινόμενος του στέλνει την ιστοσελίδα που θέλουμε να δούμε. Κάθε φορά που βλέπουμε μια ιστοσελίδα στην οθόνη μας, το περιεχόμενό της έχει έλθει από έναν τέτοιο διακομιστή, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Είναι σαφές ότι με τον οικιακό υπολογιστή μας μπορούμε να σερφάρουμε όπου θέλουμε, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να διατηρούμε τις προσωπικές μας ιστοσελίδες σε αυτόν. Μπορούμε να τις φτιάξουμε στον υπολογιστή μας, αλλά στη συνέχεια είμαστε υποχρεωμένοι να τις αποθηκεύσουμε σε κάποιο διακομιστή WEB, ο οποίος θα μπορεί να τις στέλνει σε οποιονδήποτε τις ζητήσει. Οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τον οικιακό μας υπολογιστή σε διακομιστή WEB για τις ιστοσελίδες μας είναι κυρίως δύο. Πρώτον, ο υπολογιστής μας δεν είναι συνδεμένος στο Internet 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, συνεπώς, τις ώρες που δεν είμαστε συνδεμένοι κανένας δεν θα έχει πρόσβαση στις ιστοσελίδες μας. Δεύτερον, κάθε φορά που συνδέεται ο υπολογιστής μας στο Internet παίρνει και διαφορετική διεύθυνση IP, οπότε δεν μπορεί να έχει Domain Name (κάθε Domain Name αντιστοιχεί σε μία και μοναδική διεύθυνση IP), πράγμα που καθιστά αδύνατη την ανεύρεσή του από άλλους υπολογιστές- πελάτες. Πάντως, αν θέλετε να πειραματιστείτε, μπορείτε να στήσετε το δικτυακό σας τόπο στον υπολογιστή σας, να τον μετατρέψετε με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού σε διακομιστή WEB το λογισμικό αυτό υπάρχει ενσωματωμένο στα Windows 98 με το όνομα Personal Web Server, να συνδεθείτε στο Internet και να δώσετε στους φίλους σας την προσωρινή διεύθυνση IP που έχει πάρει το μηχάνημά σας (θα τη βρείτε τρέχοντας το προγραμματάκι winipcfg των Windows). Αν οι φίλοι σας συνδεθούν και αυτοί στο Internet, μπορούν, δίνοντας στο πρόγραμμα πλοήγησης την προσωρινή διεύθυνση IP του δικού σας μηχανήματος, να επισκεφθούν το δικτυακό σας τόπο.

Ζήτω το τζάμπα!

Για να εξασφαλίσετε 24ωρη πρόσβαση και σταθερή ιντερνετική διεύθυνση στο δικτυακό σας τόπο, η λύση είναι να τον τοποθετήσετε σε έναν κανονικό διακομιστή WEB. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι στο Internet, πολλοί από τους οποίους είναι πρόθυμοι να φιλοξενήσουν τις προσωπικές σας ιστοσελίδες έναντι χαμηλού αντίτιμου, ακόμη και δωρεάν. Όλες οι εταιρείες παροχής πρόσβασης στο Internet προσφέρουν δωρεάν στους πελάτες τους χώρο στους διακομιστές WEB που διαθέτουν. Αν είστε γραμμένοι σε κάποια από αυτές τις εταιρείες, εκτός από την πρόσβαση στο Internet και τη διεύθυνσή σας για το e-mail, δικαιούστε να διατηρείτε και τις προσωπικές σας ιστοσελίδες στους διακομιστές της εταιρείας. Ακόμη όμως και αν δεν είστε γραμμένοι σε μια τέτοια εταιρεία, υπάρχουν για σας διακομιστές που προσφέρουν δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων σε οποιονδήποτε. Ένας τέτοιος είναι και αυτός του in.gr. Μπορείτε λοιπόν να φτιάξετε τις δικές σας σελίδες στον υπολογιστή σας και κατόπιν να τις μεταφέρετε στο διακομιστή WEB του in.gr ή οποιουδήποτε άλλου που προσφέρει την ίδια υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε εξασφαλίσει τη γωνίτσα σας στο Internet εντελώς δωρεάν.

Φτιάξ' το μόνος σου.

Ωραία, εξασφαλίσαμε τη δωρεάν φιλοξενία των ιστοσελίδων μας, αλλά πώς τις φτιάχνουμε; Κανένα πρόβλημα και εδώ. Όπως λέγαμε και πιο πάνω, τώρα πια για να φτιάξουμε ιστοσελίδες δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε καθόλου προγραμματισμό HTML. Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα οπτικής συγγραφής ιστοσελίδων, τα οποία μετατρέπουν τη δημιουργία ενός δικτυακού τόπου σε παιχνιδάκι, προσφέροντας περιβάλλον εργασίας που μοιάζει πάρα πολύ με αυτό του Word. Γράφουμε το κείμενό μας σαν να το γράφαμε στο Word, το μορφοποιούμε, εισάγουμε τις εικόνες μας, και αυτό είναι όλο. Το ίδιο το πρόγραμμα αναλαμβάνει να μετατρέψει το δημιούργημά μας σε κώδικα HTML, έτοιμο για το Internet. Εκτός από κείμενο και γραφικά, μπορούμε να εισαγάγουμε ήχο και video αλλά και όλα τα άλλα στολίδια που κατά καιρούς βλέπουμε να κοσμούν τις διάφορες ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε. Θέλετε να μάθετε και άλλο ένα ευχάριστο; Πολλά (και καλά) από αυτά τα προγράμματα διατίθενται εντελώς δωρεάν. Πολύ πιθανόν μάλιστα να έχετε ήδη κάποιο από αυτά στον υπολογιστή σας, αφού και η Microsoft έχει ενσωματώσει στον Internet Explorer το FrontPage Express αλλά και η Netscape προσφέρει μαζί με τον Navigator το Composer. Και τα δύο είναι προγράμματα οπτικής συγγραφής ιστοσελίδων. Δεν είναι φυσικά τα μόνα, αλλά είναι τα πιο πλήρη από όσα προσφέρονται δωρεάν. Αν δεν σας ικανοποιούν, υπάρχει πληθώρα προγραμμάτων του είδους, που μπορείτε να βρείτε στους τόπους όπου διατίθεται λογισμικό ελεύθερης ή δοκιμαστικής χρήσης. Εκτός όμως από τα προγράμματα οπτικής συγγραφής και πολλά άλλα προγράμματα μας δίνουν τη δυνατότητα αυτόματης δημιουργίας ιστοσελίδων. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, το Word, to Excel και το Power Point, (τα οποία μπορούν να μετατρέψουν τα έγγραφά τους σε ιστοσελίδες), κάποια προγράμματα επιτραπέζιας τυπογραφίας αλλά και πολλά άλλα.

Μικρά μυστικά.

Καθώς κάθε είδους δημιουργία έχει τις δυσκολίες και τα μυστικά της, όσο εύκολη και αν είναι η δημιουργία ιστοσελίδων με τη βοήθεια των προγραμμάτων οπτικής συγγραφής, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να έχουν οι ιστοσελίδες σας σωστή εμφάνιση και να είναι χρηστικές. Ιδού λοιπόν τα μικρά μυστικά της συγγραφής ιστοσελίδων:

* Σε κάθε ιντερνετικό τόπο υπάρχουν τα λεγόμενα κουμπιά πλοήγησης. Πρόκειται για κουμπιά, με το πάτημα των οποίων ο επισκέπτης του τόπου μεταφέρεται στις αντίστοιχες σελίδες. Πρέπει λοιπόν για κάθε σελίδα σας να φτιάξετε και ένα κουμπί πλοήγησης. Όλα αυτά τα κουμπιά τα τοποθετείτε (συνήθως) στο κάτω ή το πάνω μέρος της κάθε σελίδας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον επισκέπτη σας να έχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις ιστοσελίδες σας.

* Μπορείτε να κάνετε τις σελίδες σας πιο όμορφες, αν τοποθετήσετε ένα ωραίο φόντο. Το φόντο είναι μια εικόνα (ή απλώς ένα χρώμα) που τοποθετείται ως επίστρωση στο υπόβαθρο της σελίδας. Αν βάλετε φόντο, φροντίστε να μην έχει έντονα χρώματα και το περιεχόμενό του να μη δυσχεραίνει την ανάγνωση του κειμένου της ιστοσελίδας σας. Αν, για παράδειγμα, τα γράμματα στη σελίδα σας είναι μαύρα, τότε πρέπει τα χρώματα του φόντου να είναι ανοιχτόχρωμα και διακριτικά.

* Το Internet, ως γνωστόν, πάσχει μονίμως από μποτιλιάρισμα δεδομένων. Φροντίστε οι εικόνες, οι ήχοι, τα video και όλα τα άλλα στολίδια σας να είναι όσο γίνεται μικρότερα σε όγκο αρχείων, ώστε να κατεβαίνουν γρήγορα στον υπολογιστή του επισκέπτη σας. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια άδεια οθόνη, την οποία ο δύστυχος (και αγανακτισμένος) επισκέπτης σας περιμένει με τις ώρες να γεμίσει. Να είστε σίγουροι ότι οι 99 στους 100 δεν θα έχουν τη δέουσα υπομονή και θα τους χάσετε από το πρώτο λεπτό αναμονής. Επεξεργαστείτε λοιπόν τις εικόνες σας σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών και σώστε τις συμπιεσμένες σε μορφή .jpg ή .gif, στα 72dpi (αυτή είναι η ανάλυση για να δούμε μια εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή) και με μέγεθος αρχείου το οποίο, ει δυνατόν, να μην ξεπερνά τα 30KB. Όσο για τους ήχους, αυτοί καλό είναι να είναι μικρής διάρκειας και σε μορφή MIDI, MP3 ή RealAudio. Αποφύγετε τα αρχεία .wav, διότι ο όγκος τους είναι τεράστιος για τα δεδομένα του Internet. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα video, τα οποία καλό είναι να είναι σε μορφή RealMedia ή MPEG, αλλά, προς Θεού, όχι .avi.

* Αποφύγετε τη χρήση εξεζητημένων γραμματοσειρών στα κείμενά σας, διότι το πιο πιθανό είναι να μην τις διαθέτει ο υπολογιστής του επισκέπτη σας και να αναγκάζεται να τις υποκαθιστά με κάποιες άλλες, με αποτέλεσμα να μη βλέπει τη σελίδα όπως εσείς την έχετε σχεδιάσει. Χρησιμοποιείστε τις κλασικές γραμματοσειρές που υπάρχουν σε όλους τους υπολογιστές: Arial (Helvetica για Mac) και Times New Roman.

* Για να μη βλέπουν οι επισκέπτες σας τους γνωστούς σκανδιναβικούς χαρακτήρες, δηλώστε στις ιδιότητες της κάθε σελίδας ότι η κωδικοποίηση της σελίδας είναι στα ελληνικά.

* Αν θέλετε να έχετε ακριβή τοποθέτηση του κειμένου, των γραφικών και όλων γενικώς των αντικειμένων της ιστοσελίδας, εισαγάγετε στη σελίδα ένα πλαίσιο και τοποθετήστε τα περιεχόμενα της σελίδας σας μέσα στα κελιά του πλαισίου. Από τις ιδιότητες του πλαισίου, καθορίστε το πάχος των γραμμών του πλαισίου να είναι μηδενικό, ώστε το πλαίσιο να είναι αόρατο στον επισκέπτη.

* Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι επισκέπτες του δικτυακού σας τόπου δεν θα διαθέτουν απαραιτήτως την ίδια ανάλυση οθόνης με τη δική σας. Αφού λοιπόν φτιάξετε τις σελίδες σας, δείτε τις σε διάφορες αναλύσεις και διορθώστε τις όπου χρειάζεται, ώστε να είναι ευανάγνωστες στις τρεις τουλάχιστον πιο διαδεδομένες αναλύσεις οθόνης: 480x640, 600x800 και 1024x768.

* Τέλος, μην ξεχάσετε να δώσετε έναν τίτλο στην κάθε σελίδα σας, ενώ σώζοντας τη δουλειά σας, καλό είναι να αποφύγετε τα μεγάλα ονόματα αρχείων, καθώς και τους εκτεταμένους χαρακτήρες και τα κενά.

Πέραν αυτών των βασικών κανόνων, υπάρχουν πολλά άλλα μικρά μυστικά, κανόνες και κόλπα, τα οποία θα ανακαλύψετε σιγά-σιγά, καθώς θα φτιάχνετε τις σελίδες σας. Το θέμα είναι να κάνετε την αρχή, και αν πραγματικά σας αρέσει η δημιουργία ιστοσελίδων (αυτό είναι σίγουρο), μόνοι σας θα προχωρήσετε και θα διευρύνετε τη γνώση και τις ικανότητές σας, και, πού ξέρετε, μπορεί να προχωρήσετε τόσο πολύ, ώστε κάποια στιγμή να γίνετε πραγματικός επαγγελματίας δημιουργός ιστοσελίδων. Κάτι που δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, αφού αυτήν τη στιγμή ο συγγραφέας ιστοσελίδων είναι ένα από τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην αγορά εργασίας. Ξεκινήστε, λοιπόν, να φτιάχνετε τις προσωπικές σας ιστοσελίδες, μπορεί έτσι να εξασφαλίσετε το επαγγελματικό σας μέλλον!

Γιώργος Οικονόμου

Χρήσιμες διευθύνσεις:
www.domain.idx.gr - Δωρεάν redirection στο site σας με το δικό σας όνομα www.to_onoma_sas.idx.gr.

Μετά:Κεντρική σελίδα