Τρόποι σύνδεσης στο Internet - PSTN, ISDN, Δορυφορική, xDSL

Τα είδη και το κόστος των συνδέσεων Internet

>
Δωρεάν σύνδεση στο internet <

Η αλήθεια είναι ότι η εμφάνιση όλο και περισσότερων τρόπων σύνδεσης με το Διαδίκτυο είχε, κατά κάποιο τρόπο, μπερδέψει αρκετές κατηγορίες Ελλήνων χρηστών.

Από αυτούς που ασχολούνται με το Διαδίκτυο για διασκέδαση και άντληση κάθε είδους πληροφοριών και τους χομπίστες, έως και αυτούς που το χρησιμοποιούν για πιο σοβαρή, προσωπική, άμεση και εξειδικευμένη ενημέρωση, αυτούς της κατηγορίας Small Office- Home Office, αλλά και όλους σχεδόν τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που το βλέπουν πλέον σαν απαραίτητο εργαλείο ενημέρωσης αλλά και προώθησης.

Για όλες αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρηματιών, όπως είναι ευνόητο, ο χρόνος είναι χρήμα. Έτσι μια γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο, όσο ακριβά και να κοστίζει είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα κάνει απόσβεση. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει και η άποψη, σύμφωνα με την οποία είναι προτιμότερη η θυσία λίγης από την ταχύτητα ώστε να περιορισθεί το κόστος.

Οι απλοί χρήστες , οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες καλούνται με βάση, πάντα τον προϋπολογισμό τους να επιλέξουν μια από τις τέσσερεις λύσεις που αυτή τη στιγμή προσφέρονται στην ελληνική αγορά.

PSTN, Dial-up σύνδεση

Η πιο απλή και φθηνή λύση είναι αυτή της γνωστής PSTN, Dial-up σύνδεσης, ευρύτατα διαδεδομένης στους οικιακούς χρήστες. Το κόστος της σύνδεσης αυτής είναι ελάχιστο αφού χρησιμοποιείται η απλή ψηφιακή τηλεφωνική γραμμή και ανέρχεται σε 0,35 ευρώ (120 δρχ.) την ώρα για ώρες αιχμής και 0,18 ευρώ (60 δρχ.) την ώρα για τις ώρες μη αιχμής (10 μ.μ. έως 8 π.μ.) συν την ετήσια συνδρομή στον παροχέα, που μπορεί να κοστίζει ανάλογα με τις απαιτούμενες υπηρεσίες από 150 έως 235 ευρώ (50 έως 80 χιλιάδες δραχμές, περίπου).

Βέβαια, οι ταχύτητες σύνδεσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι πολύ μικρές. Η ονομαστική ταχύτητα σύνδεσης δεν υπερβαίνει τα 56 kbps. Αλλά ακόμη και αν ένας χρήστης διαθέτει ένα modem υψηλής τεχνολογίας στην ταχύτητα αυτή θα δεί ότι τις περισσότερες φορές η σύνδεσή του επιτυγχάνεται σε μια κατώτερη ταχύτητα που μπορεί να "παίζει" από 33,6 kbps έως τα 50,6 kbps στην ιδανική περίπτωση. Αυτό συμβαίνει βέβαια, διότι η ονομαστική ταχύτητα των 56 kbps παρά την σημαντική προσπάθεια του ΟΤΕ που έχει ψηφιακοποιήσει την τελευταία τριετία το σύνολο σχεδόν των τηλεφωνικών γραμμών της χώρας, είναι πολύ παραπάνω από το όριο ανοχής σε σχέση με αυτό που μπορεί να αποδώσει μια τηλεφωνική γραμμή και ιδιαίτερα όταν συζητάμε για μετάδοση δεδομένων.

Με τη λογική αυτή, ασχέτως πόσο αργό ή γρήγορο είναι το browsing ή η περιήγηση στον κυβερνοχώρο, ένα αρχείο κάποιου μεγέθους θα κατέβει στο σκληρό δίσκο (διαδικασία Downloading) με μια πραγματική ταχύτητα που θα ξεκινάει από 2, περίπου , kbps για να "πιάσει" σε ορισμένες , οριακές περιπτώσεις και τα 4 ως 5 , το πολύ kbps.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ (dial-up PSTN):
'Εναρξη -> Πίνακας Ελέγχου -> Συνδέσεις δικτύου -> Δημιουργία νέας σύνδεσης -> Επόμενο -> Σύνδεση στο Ιντερνετ -> Επόμενο ->
Μη αυτόματη εγκατάσταση της σύνδεσης -> Επόμενο ->
Σύνδεση μέσω τηλεφώνου με χρήση μόντεμ -> Επόμενο ->
Απο την λίστα που εμφανίζεται επιλέξτε το μόντεμ σας (για συνδέσεις ISDN μέσω netmod επιλέξτε standard 28800 bps) -> Επόμενο ->
Δώστε κάποιο όνομα πχ σύνδεση ίντερνετ -> Επόμενο ->
Στο πεδίο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ πληκτρολογήστε τον αριθμό 8015005000 -> Επόμενο
Στο πεδίο ΟΝΟΜΑ ΧΡΗΣΤΗ πληκτρολογήστε 2109222080 και
Στο πεδίο ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ πληκτρολογήστε free

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ ΑΓΓΛΙΚΑ WINDOWS:
Ο χρήστης δημιουργεί μια νέα σύνδεση dial-up στον υπολογιστή του παράδειγμα για WinXP:
Start -> Control Panel -> Network connections -> Create new connection -> Connect to the Internet -> Set up my connection manually -> Connect using a dial-up modem).
Πληκτρολογεί:
Username: 2109222080
Password: free
Telephone number: 8015005000
Και πατά Enter για να συνδεθεί.

ISDN σύνδεση

Η επόμενη λύση ακούει στο όνομα Dial - up , ISDN και υπόσχεται αρκετά μεγαλύτερες ταχύτητες.

Η λύση αυτή ενδείκνυται για επιχειρήσεις και επαγγελματίες τύπου Small Office- Home Office, αφού το κόστος απόκτησης της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι πολύ μικρό. Η μετατροπή απλής ψηφιακής γραμμής σε ISDN κοστίζει μόλις 14,67 ευρώ ( 5.000 δρχ.) , σύμφωνα με τα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ. Το μηνιαίο πάγιο διαμορφώνεται σε 13,21 ευρώ (4.500 δρχ.) Η τεχνολογία ISDN , όπως όλοι , λίγο-πολύ γνωρίζουν καταργεί το 56άρι modem του υπολογιστή αφού η σύνδεση πλέον γίνεται μέσω της ειδικής συσκευής Netmod που χορηγεί ο ΟΤΕ, η οποία μπορεί να υποστηρίξει ονομαστική ταχύτητα έως 64 kbps , για την πρωτεύουσα και πιο φθηνή σύνδεση, και 128 Kbps για την πιο ακριβή σύνδεση.

Πρέπει να επισημανθεί ότι απαιτείται και η αναβάθμιση από PSTN σε ISDN και της σύνδεσης μέσω του provider , κάτι που θα επιβαρύνει τον χρήστη κατά 59 , περίπου ευρώ (20.000 δρχ. περίπου), ετησίως.

Με την χρήση της τεχνολογίας αυτής βελτιώνονται δραματικά, τόσο η ταχύτητα browsing όσο και η ταχύτητα downloading που δείχνει να σταθεροποιείται σε ένα εύρος από 5 έως και πάνω από 10 kbps.

Ακόμη, η τηλεφωνική γραμμή ή η γραμμή fax δεν αχρηστεύεται με τη χρήση του Διαδικτύου , αφού ο χρήστη μπορεί να χρησιμοποιήσει την δεύτερη 64 kbps γραμμή για τηλεφωνική επικοινωνία ή αποστολή-λήψη fax όντας ταυτόχρονα συνδεδεμένος με το Διαδίκτυο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ (ISDN):
'Εναρξη -> Πίνακας Ελέγχου -> Συνδέσεις δικτύου -> Δημιουργία νέας σύνδεσης -> Επόμενο -> Σύνδεση στο Ιντερνετ -> Επόμενο ->
Μη αυτόματη εγκατάσταση της σύνδεσης -> Επόμενο ->
Σύνδεση μέσω τηλεφώνου με χρήση μόντεμ -> Επόμενο ->
Απο την λίστα που εμφανίζεται επιλέξτε το μόντεμ σας (για συνδέσεις ISDN μέσω netmod επιλέξτε standard 28800 bps) -> Επόμενο ->
Δώστε κάποιο όνομα πχ σύνδεση ίντερνετ -> Επόμενο ->
Στο πεδίο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ πληκτρολογήστε τον αριθμό 8015005000 -> Επόμενο
Στο πεδίο ΟΝΟΜΑ ΧΡΗΣΤΗ πληκτρολογήστε 2109222080 και
Στο πεδίο ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ πληκτρολογήστε free

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ ΑΓΓΛΙΚΑ WINDOWS:
Ο χρήστης δημιουργεί μια νέα σύνδεση dial-up στον υπολογιστή του παράδειγμα για WinXP:
Start -> Control Panel -> Network connections -> Create new connection -> Connect to the Internet -> Set up my connection manually -> Connect using a dial-up modem).
Πληκτρολογεί:
Username: 2109222080
Password: free
Telephone number: 8015005000
Και πατά Enter για να συνδεθεί.

Δορυφορικό Internet (Satellite)

Η τρίτη λύση που άρχισε να εμφανίζεται πρόσφατα αλλά δεν αφορά την πλειονότητα των ελλήνων χρηστών είναι αυτή του δορυφορικού Internet (Satellite). Η τεχνολογία αυτή διατίθεται από αρκετούς providers στην ελληνική αγορά με δυο τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος είναι η μονόδρομη δορυφορική σύνδεση που επιτρέπει μόνο downloading. Πρόκειται δηλαδή για έναν συνδυασμό επίγειας και δορυφορικής σύνδεσης. Ο χρήστης , ανεξάρτητα του τι επίγεια σύνδεση διαθέτει πρέπει να εφοδιασθεί με το ειδικό δορυφορικό πιάτο που κοστίζει από 118 ευρώ (40.000 δρχ.) και άνω και την ειδική κάρτα σύνδεσης του δέκτη με τον υπολογιστή που κοστίζει περί τα 146,74 έως 294 ευρώ ( 50 έως 100 χιλιάδες δρχ). Στην περίπτωση αυτή η ταχύτητα uploading περιορίζεται στις δυνατότητες της επίγειας σύνδεσης , όμως με την χρήση του δορυφόρου η ταχύτητα downloading μπορεί και να φθάσει τα 400 Kbps και να τα ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο αρχείο, της τάξεως των 10 MB θα "κατέβει" σε τρία, περίπου, λεπτά.

Πέραν από το αρχικό κόστος απόκτησης των υλικών υπάρχει και το μηνιάιο κόστος σύνδεσης που υπερβαίνει τα 147 ευρώ (50.000 δρχ.).

Ο δεύτερος τρόπος δορυφορικής σύνδεσης που ανεξαρτητοποιεί εντελώς τον χρήστη από τα επίγεια καλώδια και τον ΟΤΕ είναι η αμφίδρομη δορυφορική που προσφέρεται ειδικά για τις επιχειρήσεις σε χαμηλή τιμή , της τάξεως των 99.000 μηνιαίως ένα συγκεκριμένο πακέτο υπηρεσιών, στο οποίο ενσωματώνονται και τα κόστη του δορυφορικού πιάτου και της μονάδας σύνδεσης με τον υπολογιστή. Η σύνδεση αυτή υποστηρίζει ταχύτητες 128 Κbps στο downloading και browsing εως 512 Kbps. Ακόμη εξασφαλίζει δωρεάν "φόρτωμα" 1,5 Gbytes. Η παραπάνω φόρτωση αρχείων κοστίζει 0,3 ευρώ /ΜΒ με ανώτατο όριο μηνιαίας χρέωσης 1611,15 ( 549.000 δρχ.).

Αυτός ο τρόπος διασύνδεσης με το Διαδίκτυο λύνει κυριολεκτικά τα χέρια σε συγκεκριμένες κατηγορίες εταιρειών, που θέλουν την ανεξαρτησία τους σε ότι αφορά τις επίγειες τηλεφωνικές γραμμές ή γραμμές data. Είναι δε ιδανικός για εταιρείες που διαθέτουν παραγωγικές μονάδες σε δύσβατα μέρη, όπως π.χ. ιχθυοκαλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και για εταιρείες με μεγάλη γεωγραφική διασπορά που έχουν ανάγκη από ένα αξιόπιστο intranet δίκτυο, ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται κεντρικά.

Τεχνολογία ADSL ή XDSL

Τελευταία αφήνουμε την τεχνολογία ADSL ή XDSL, η οποία έχει αρχίσει να παρέχεται από τις εταιρείες Intraconnect και Vivodi Telecom, προς το παρόν σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας και σύντομα, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2002 θα αρχίσει να επεκτείνεται ευρύτερα.

Η τεχνολογία αυτή σύμφωνα με την οποία ο υπολογιστής ή το δίκτυο του χρήστη είναι συνέχεια on line, μπορεί να δώσει πολύ υψηλές ταχύτητες uploading και downloading με σχετικά μικρό κόστος.

Οι ταχύτητες που υπόσχεται η νέα , σχετικά, αυτή τεχνολογία ξεκινούν από τα 128 kbps για το uploading και 256 kbps για downloading (σε ότι αφορά τους απλούς χρήστες) ενώ σε περιπτώσεις επιχειρήσεων μπορεί να φθάσουν έως και τα 8 Mbps στην ιδανική, βέβαια , περίπτωση.

Αυτό σημαίνει ότι ένα αρχείο μεγέθους 10 ΜΒ "θα κατεβαίνε" στο σκληρό δίσκο σε χρόνο λιγώτερο από 2 λεπτά.

Σε γενικές γραμμές η τεχνολογία αυτή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο φάσμα λύσεων, από τον συντηρητικό έως τον πλόν απαιτητικό χρήστη, ανάλογα με το Bandwidth και τον διαθέσιμο προϋπολογισμό.

Ας έρθουμε όμως και στον παράγοντα κόστος. Αν λάβουμε ως παράδειγμα τις υπηρεσίες Διαδικτύου της Intraconnect, ο χρήστης λόγω της τεχνολογίας xDSL μπορεί να είναι κάλλιστα και χρήστης του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της εταιρείας παρακάμπτοντας τον ΟΤΕ. Ετσι , έχει κατ΄ αρχήν φθηνότερα τιμολόγια κατά 10% σε ότι αφορά την αστική μονάδα, κατά 20 έως 25% σε ότι αφορά την υπεραστική τηλεφωνία και έως και 40-45% σε ότι αφορά τις διεθνείς κλήσεις. Σε ότι αφορά τις xDSL η εταιρεία προσφέρει δυο πακέτα σύνδεσης προς τους οικιακούς χρήστες. Το πρώτο αφορά τους περιστασιακούς χρήστες και προσφέρεται με μηνιαίο πάγιο 15 ευρώ (5.111 δρχ.) και χρονοχρέωση 0,012 ευρώ (4,09 δρχ.) ανά λεπτό. Το δεύτερο αφορά τους πιό συχνούς χρήστες και προσφέρεται με μηνιαίο πάγιο ύψους 45 ευρώ (15.333 δρχ.) χωρίς χρονοχρέωση. Και στις δυο περιπτώσεις το αρχικό κόστος σύνδεσης είναι 65 ευρώ (22.148 δρχ.). Η σύνδεση περιλαμβάνει και δυο ανεξάρτητες τηλεφωνικές γραμμές.

Παρόμοιες υπηρεσίες "πακέτο" παρέχει και η Vivodi, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στην καλωδιακή ή cable σύνδεση, η οποία επιτυγχάνει ταχύτητες συγκρίσιμες με αυτές της τεχνολογίας XDSL, με πολύ μικρότερο κόστος, της τάξεως των 59 ευρώ, (20.000 δρχ.) μηνιαίως, από την μέχρι στιγμής εφαρμογή της στο εξωτερικό.

Στα υπέρ της τεχνολογίας αυτής περιλαμβάνεται η μη ύπαρξη τηλεφωνικής γραμμής και ειδικής εγκατάστασης, το μικρό κόστος της συσκευής, η αμφίδρομη επικοινωνία και η δυνατότητα του να είναι κάποιος συνεχώς on-line χωρίς επιπλέον κόστος.

Δεν είναι τυχαίο που παγκοσμίως ο αριθμός των χρηστών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία XDSL και Cable είναι μοιρασμένος, με 2 εκατομύρια χρήστες σε κάθε είδος.

Αυτό που θα μπορούσε να στενοχωρήσει ιδιαίτερα τους απαιτητικούς χρήστες στην Ελλάδα, είναι ότι δεν πρόκειται η τεχνολογία αυτή να εφαρμοσθεί στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν διαθέτει δίκτυο συνδρομητικής, καλωδιακής τηλεόρασης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για υπηρεσίες Internet.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
>
Δωρεάν σύνδεση στο internet <

 


Κεντρική σελίδα